måndag 23 november 2015

Saffransbullar med apelsinfyllning.


Då var första julbaket avklarat! Det resulterade i saffransbullar som är fyllda med apelsin. Det blev verkligen superbra, apelsin och saffran passar väldigt  bra ihop! Sedan är de doppade i socker också, vilket såklart inte gör saken sämre. Kan verkligen rekommendera att ge dessa bullar en chans.

Även om det fortfarande är mer än en månad kvar tills jul så har jag redan varit sugen på att julbaka, dricka glögg och hänga upp ljusslingor. I helgen blev det både bak av dessa bullar och Jul på Liseberg, där det både blev och minidonuts, men det är alltid mysigt att tjuvstarta lite!

Saffransbullar
2 pkt saffran
50 g jäst
2 msk rom eller vatten
2 tsk strösocker
5 dl rumsvarm mjölk (3%)
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
1000 g vetemjöl

Apelsinfyllning
100 g rumsvarmt smör
rivet skal av 2 apelsiner
1 msk apelsinsaft
1 dl strösocker

Sockertopping
25 g smör
1.5 dl socker

- Stöt saffran och socker och blanda med rom eller vatten, låt dra i 30 min.
- Smula jästen i en bunke och blanda ut med en del av mjölken
- Blanda ner resten av mjölken, saffransblandningen, sockret, saltet och smöret
- Börja blanda ner mjölet en del i taget
- Arbeta sedan i maskin eller för hand 15 respektive 20 minuter.
- Låt jäsa under bakduk i en timma.

- Blanda samman smöret, apelsinskalet, apelsinsaften och sockret till en bredbar massa
- Tag ut degen ur bunken och knåda den på ett mjölat bakbord tills den är smidig.
- Dela degen i två delar, kavla ut den ena till en rektangel, ca 1 cm tjock.
- Bred ut hälften av fyllningen på degen.
- Vik den dubbel och skär i remsor, ca 2 cm breda, dela sedan remsan ytterligare en gång, dock inte hela vägen upp.
- Tvinna båda remsorna och vira dem sedan runt varandra. Surra ihop till en bulle.
- Låt jäsa ytterligare 30 minuter
- Sätt ugnen på 225 grader
- Pensla bullarna med vatten innan gräddning
- Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter

- När bullarna svalnat, pensla dem då med smält smör och doppa i socker!