söndag 26 oktober 2014

Brownie med pecantosca.


En saftig brownie toppad med en pecannötstosca, en kombination som inte kan bli annat än god. Kolan och nötterna passar perfekt tillsammans med den mycket chokladiga brownien. Detta receptet kommer från Roy Fares nya bok "Delicious" en fantastisk bok! När jag bläddrade igenom den visste jag att det var detta recept ja skulle börja med. Jag blev inte besviken på resultatet och det kommer inte ni heller bli om ni testar det!

Servera den tillsammans med en klick grädde och lyckan är gjord.

Brownie med pecantosca
120 g smör
2 ägg
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2.5 dl strösocker
0.5 dl hett stakt kaffe
2 dl vetemjöl

60 g smör
1 dl farinsocker
1 msk glykos
1 msk vispgrädde
2 dl pecanötter

- Sätt ugnen på 180 grader, varmluft
- Smörj en springform 22-24 cm i diameter, täck botten med bakplåtspapper och bröa kanterna med kakao.
- Smält smöret och låt svalna
- Vispa för hand samman ägg, siktad kakao, vaniljsocker, salt och bakpulver
- Rör ner smält smör, socker och det heta kaffet
- Blanda ner mjölet och rör till en jämn smet
- Häll i formen och grädda mitt i ugnen i 20 min, gör under tiden pecantoscan.

- Smält smör, farinsocker, glykos och grädde i en kastrull.
- Låt småkoka under omrörning i ca tre minuter
- Ta av från värmen och rör ner nötterna, låt stå tills brownien gräddats klart
- Ta ut brownien och bred på toscan
- Grädda ytterligare 10 minuter
- Ta ut ut ugnen och låt svalna helt

Lycka till!


lördag 18 oktober 2014

Nutellapavlova med maltesers.


En seg marängbotten toppad med nutellagrädde, maltesers och mörk choklad. Mycket gott blev det! Orkar man inte göra en hel tårta är detta ett bra alternativ, som går mycket fortare och dessutom är enklare.

För varje dag som går blir det bara mörkare och mörkare, detta kan vara ganska mysigt, men inte när man ska fotografera! När man inte kan använda dagsljuset som ljuskälla får man istället använda inomhusbelysningen. En mycket större utmaning, som jag inte tycker är något vidare. Men men, gott var det ju i alla fall!

Vi åt denna tillsammans med färska hallon. Detta rekommenderas verkligen eftersom det kan bli väldigt mastigt annars.

Nutellapavlova
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena majsstärkelse

2 dl vispgrädde
1 dl nutella
1 påse maltesets
50 g mörk choklad
en klick smör

- Sätt ugnen på 150 grader
- Vispa äggvitorna hårt
- Tillsätt strösockret, lite i taget, under vispning och vispa till en glansig maräng
- Vänd ner citronsaft och maizena och vispa lite till
- Dela marängsmeten i två delar, bred ut två cirklar, ca 20 cm i diameter
- Grädda i 15 min, sänk till 100 grader och grädda 30 minuter till
- Låt svalna på plåten

-Smält chokladen över ett vattenbad och tillsätt smöret
-Vispa grädden
-Vänd ner nutellan och vispa slätt
- Dela chokladkulorna på mitten
- Bred ett lager med nutellagrädde på den första marängbottnen. Strö på maltesers och sedan smält choklad. Upprepa på nästa lager.



måndag 13 oktober 2014

Popcorntårta med kola och choklad.



Jaha, då var det dags för lite tårtbak. Sedan jag gjorde kolapopcorn, läs om det här, så har jag funderat på hur man skulle kunna använda dem till mer än bara just snacks. När jag sedan fick Linda Lomelinos nya bok (som om ni undrar är helt fantastisk) såg jag att hon gjort en choklad och kola-tårta med kolapopcorn på. Perfekt!

Detta är en rolig och annorlunda tårta som var lite av en utmaning att få till. Att det var lite klurigt är inte egentligen för att den är superavancerad utan för att jag tycker att det är otroligt jobbigt att smälta socker. Det är så känsligt och man måste passa ordentligt, rör man för tidigt blir det bara klumpigt och rör man för sent blir det istället bränt. Därför står jag alltid och är supernervös när jag ska smälta mitt socker. Men men, övning ger färdighet. Idag behövde jag inte göra om en enda gång! Mitt bästa tips är att förbereda innan, ta fram smöret och grädden så att du är redo. Då slipper du stå där och få panik när det bränns och samtidigt måste plocka fram en massa saker (lita på mig, det har hänt mer än en gång ;)).

Hoppas ni testar att göra denna tårtan!

Chokladbottnar
75g smör
4.5 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
3.75 dl strösocker
1 krm salt
2 ägg
2.25 dl mjölk
1.5 varmt starkt kaffe

Kolakräm
1.5 dl vispgrädde
2.5 dl stösocker
100g smör i kuber
flingsalt efter smak

Kolasmörkräm
4 äggvitor
2 dl strösocker
250g rumsvarmt smör, i kuber
1 dl kola

Kolapopcorn
1 dl stösocket
40 g smör i kuber
5 dl popcorn

- Sätt ugnen på 175 grader
- Smörj och mjöla två formar, 15 cm i diameter
- Smält smöret och låt det svalna
- Sikta samtliga torra ingredienser i en bunke
- Tillsätt mjölk, ägg, kaffe och smör och vispa till en slät smet
- Fördela smeten jämt mellan de båda formarna
- Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.

- Värm grädden på svag värme
- Värm sockret i en annan kastrull på medelvärme, rör då du ser att sockret börjar smälta på kanterna, rör sedan tills du fått en gyllenbrun karamell
- Tillsätt smöret, lite i taget, och rör om ordentligt
- Rör nu i grädden försiktigt
- Häll upp kolan på en burk och låt svalna

- Rör samman äggvita och socker i en värmetålig skål
- Värm över ett sjudande vattenbad
- Vispa för hand tills sockerkristallerna smält och temperaturen nått 65 grader
- Häll över i en annan bunke och vispa med elvisp eller i maskin tills det svalnat och du fått en vit fluffig maräng
- Vispa ner smöret, lite i taget och vispa till en slät smörkräm.
- Skulle det nu skära sig, placera i så fall över vattenbad en kort stund och vispa till krämen inte längre är skuren.
- Rör ner kolan och vispa slätt.

- Tillaga popcornen.
- Smält sockret på medelvärme i en stor kastrull och rör till en slät karamell
- Rör ned smöret under omrörning
- Blanda ned popcornen i kolan och rör om
- Häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt och låt svalna

- Dela bottnarna på mitten, så att du får sammanlagt fyra bottnar
- Placera den första på ett fat och bred på ett lager smörkräm, ringla även på lite kolakräm, upprepa tills du använt alla bottnar.
- Täck tårtan med ett tunt lager smörkräm, låt den sedan sätta sig i kylen i ca. 20 min.
- Lägg på ett lager till med smörkräm.
- Häll på kolakräm och låt det rinna över kanterna.
- Toppa med riktigt med kolapopcorn.

Njut nu av tårtan efter allt jobb du lagt ner!



lördag 4 oktober 2014

Kanelbullar.




Så var det äntligen kanelbullens dag! Det finns mycket som är gott men ibland kan det allra bästa vara en kanelbulle och ett glas mjölk. Detta är mitt favoritrecept på kanelbullar och är av Leila. Kanske är det lite sent att sätta igång med ett bullbak nu, men till nästa gång som ni ska baka kanelbullar tycker jag att ni ska testa detta receptet.

Jag tycker om detta receptet eftersom man använder sig av kall mjölk och grädde och inte behöver oroa sig för att det blir för varmt när man ska värma på den. Det är ju så tråkigt när det blivit för varmt och  det inte jäser som det ska. Här knådar man istället degen en längre tid så att den får upp värmen på det sättet. Dessutom blir det saftiga bullar som smakar mycket kanel.

Kanelbullar, ca 15 stora
1 msk kardemummakärnor
50 g jäst (blå)
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
ca 10 dl vetemjöl special

200 g smör
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
1 ägg 
rårörsocker eller pärlsocker

- Stöt kardemummakärnorna i en mortel
- Smula jästen i en bunke
- Tillsätt lite mjölk och lös jästen. Tillsätt sedan resterande mjölk samt grädde.
- Rör ner socker, salt, smör och ägg
- Tillsätt mjölet lite i taget.
- Knåda sedan till en smidig deg som släpper från kanterna. Kör ca 20 min,
- Låt jäsa övertäckt i ca 60 min. 
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Ca 1 cm tjock.
- Bred ut smör och strö över socker och kanel. 
- Vik degen dubbel. 
- Skär i 2 cm tjocka länder, dela sedan på mitten, dock inte hela vägen upp.
- Tvinna dem båda och vira dem runt varandra. Snurra till en bulle. 
- Låt jäsa övertäckta i ca 45 min
- Sätt ugnen på 200 grader
- Pensla med uppvispat ägg och strö över rårörsocker, alternativt den klassiska pärlsockret.
- Grädda mitt i ugnen 10-15 min beroende på storlek
- Låt svalna på galler

Såå gott!